21-06-2016 EURO 2016

Rakibimizi Tanıyalım: Çek Cumhuriyeti

Futbol dünyasında son yıllarda büyük turnuvalar göz önüne alındığında en çok iniş çıkış yaşayan ülkelerin başında belki de Çek Cumhuriyeti geliyor.

Rakibimizi Tanıyalım: Çek Cumhuriyeti

1993 başında Çekoslovakya'nın ikiye ayrılması sonrasında EURO '96'dan itibaren bütün Avrupa Şampiyonalarına katılan Çek Cumhuriyeti, bunların ilkinde Almanya'ya karşı final oynayıp şampiyonluk hayallerine Bierhoff'un altın golüyle veda ettikten sonra 2004'te de yarı finale kadar gelmiş ancak burada da Yunanistan karşısında Dellas'ın gümüş golüne teslim olmuştu. Çekler son olarak da EURO 2012'de çeyrek final oynadı ve bu turda Portekiz'e elendi.
 

 

Ancak Çekler Avrupa Şampiyonaları'nda böylesine başarılı bir performans ortaya koyarken, Dünya Kupalarındaysa adeta yokları oynadı. Katıldıkları beş Dünya Kupası elemeleri içerisinde sadece bir kez başarılı olup 2006'daki turnuvaya katılma hakkını elde eden, lâkin onda da turnuvaya ilk tur sonunda veda eden Çek Cumhuriyeti, katılamadığı 2014 Dünya Kupası sonrasında EURO 2016 elemelerini lider tamamlayarak bir kez daha bu tuhaf döngünün pozitif tarafına geçmiş gözüküyor.
 

 

İlginçtir, Çek Cumhuriyeti EURO 2016 elemelerinde de Millî Takımımızla aynı gruptaydı. Gruba etkili bir giriş yapan Çekler, ilk dört maçlarını kazanıp liderliğe yükselmişlerdi ki, bu maçlar içerisinde Hollanda ile İzlanda'yı iç sahada, Türkiye'yi ise deplasmanda mağlup etmişlerdi. Sonrasında Letonya ile berabere kalıp İzlanda'ya yenilince ikinci sıraya düşen Çekler, ardından Kazakistan ve Letonya karşılaşmalarını kazanarak bitime iki maç kala gruptan çıkmayı garantiledi. Sondan ikinci maçında Millî Takımımıza kendi sahasında 2-0 yenilen Çek Cumhuriyeti, buna karşın son karşılaşmasında deplasmanda Hollanda'yı 3-2 mağlup ederek grubu lider tamamlamayı başardı.
 

 

EURO 96'da final oynayan kadrosunda Nedved, Poborsky, Berger ve Smicer gibi yıldız oyuncuları barındıran, ilerleyen yıllarda da bunların yanına Rosicky, Koller, Ujfalusi ve Baros gibi önemli isimleri ekleyen Çekler, buna karşılık son yıllarda yıldız oyuncu üretememeleriyle dikkat çekiyor. Takımın şu anki kadrosundaki en şöhretli oyuncu, Arsenal'ın file bekçisi olan Petr Cech. Saha içerisindeki başrol ise Hertha Berlin'den Vladimir Darida'ya ait. Onun dışında Çeklerin çoğu maçta savunmalarının göbeğinde Fenerbahçe'de kadroya girmekte zorlanan Kadlec ile Beşiktaş ve Bursaspor'da oynayan Sivok'u oynattıklarının da altını çizmek lâzım. Keza takımın gol yollarında en çok şans bulan isimlerden biri de bir başka Bursasporlu Tomas Necid. Çek Cumhuriyeti, üst düzey oyuncu kıtlığı yaşamasına rağmen sahip olduğu asırlık futbol ekolünü iyi bir takım oyunu anlayışıyla sahaya yansıtarak başarılı oluyor. Ancak saha içerisinde ekstra işler yapabilen oyuncuların yokluğu elemelerde çok hissedilmese de İspanya, Hırvatistan ve Türkiye'nin bulunduğu bir turnuva grubunda ne kadar tolere edilebilir, işte burası biraz şüpheli.
 

 

Çek Cumhuriyeti, bugüne kadar Millî Takımımızla dokuz kez karşı karşıya geldi. Bunlardan 23 Şubat 1994 tarihinde oynanan maç, aynı zamanda Çekoslovakya'nın dağılması sonrasında Çek Cumhuriyeti Millî Takımı'nın sahaya çıktığı ilk maçtı ve bu karşılaşmayı da Çekler 4-1 kazanmıştı. Daha sonrasında dört kez daha Millî Takımımızı mağlup eden Çekler önünde ay-yıldızlılarımız ise üç kez sahadan galibiyetle ayrılan taraf oldu. Bu galibiyetler arasında en unutulmaz olanıysa kuşkusuz EURO 2008'de oynanan ve 2-0 geriden gelip 3-2 kazandığımız mücadeleydi.
 

 

D Grubu'ndaki üç takımın da kadrolarına bakıldığında kâğıt üzerinde en zayıf kadro onlarda gibi görünse de Çek Cumhuriyeti, sahip olduğu ekol ve takım oyunu kalitesi sayesinde hiçbir koşulda hafife alınmaması gereken bir ekip. 21 Haziran'da Lens'ta grubun son maçında karşılaşacağımız Çeklerle, 2008'dekine benzer bir 'ya tamam ya devam' maçı oynamamızın da ihtimaller dâhilinde olduğu düşünülürse, Çek Cumhuriyeti belki de en çok ciddiye alınması gereken rakiplerimizin başında geliyor.




Etiketler : euro 2016
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EURO 2016 HABERLERİ
Çok Okunan Haberler